Planiranje Bežične Mreže

Posted by on sij. 20, 2011 in Mreža

U današnje vrijeme napretka tehnologija bitno je izabrati standarde koji su noviji i sigurniji. Zbog raznih pokušaja ljudi da provale tu tehnologiju i da je slome razvijaju se mnogi sigurniji standardi kao što je WPA2 AES enkripcija o kojoj ću uz ostale tehnologije pisati, pokušati ću objasniti kako planirati svoju bežičnu mrežu i kako je povezati između raznih bežičnih uređaja.

802.11a standard radi na frekvenciji od 5 GHz sa time što 802.11a standard u praksi ima nešto kraći domet od 802.11g standarda iako je prikazano na slici kao isti domet. Nije kompaktibilan sa 802.11b/g standardima.
802.11g standard radi na frekvenciji 2.4 GHz i kompaktan je sa 802.11b standardom koji radi pri brzini do 11Mbps, 802.11b standard je kompaktan sa 802.11g standardom. U većini bežičnih adaptera i bežičnih uređaja upravo su ova dva standarda uobičajena, kada kupujemo laptop, bežična kartica koja je unutar uređaja je 802.11b/g kombinacije standarda.
802.11n standard je zadnji koji je izašao na tržište, radi u kombinaciji 2.4 GHZ i 5 GHz, ima domet do 90 metara i brzinu propusnosti do 300 Mbps. Kompaktibilan je sa 802.11a/b/g standardima.

U praksi kada se koristi u povezanosti bežičnih uređaja, njihov domet bi trebao biti oko 30% unutar jedno drugog. Bežični uređaji koriste takozvane kanale kako ne bi ometale signal jedna drugoj, stoga bi svaki uređaj trebao biti na drugom kanalu. Uređaj 1 na kanalu 1, uređaj 2 na kanalu 6, uređaj 3 na kanalu 11. Što se tiče sigurnosti bežičnih uređaja potrebo je imati na umu da svi uređaji koriste istu vrstu zaštite i enkripcije te da koriste istu šifru.

Kao što vidimo na slici je prikazano više bežičnih uređaja spojenu u jednu mrežu.

Sigurnost:
Kod mnogih uređaja SSID se koristi kao standard otvorenog tipa, SSID se može sakriti ali većina današnjih uređaja može ga razotkriti i koristiti.

WEP je stariji standard koji koristi 64 bit i 128 bit ključeve koji već mnogo godina nisu sigurni te se rijetko upotrebljavaju, mnogi stavljaju ovakvu vrstu enkripcije jer su neupućeni, proizvođači ne stavljaju nikakve upute o sigurnosti i mnogim ljudima se može dogoditi da im netko uz pomoć alata uđe u mrežu te je koriste u svoje svrhe.

WPA/PSK standard isto nije toliko siguran jer koristi enkripciju koju je moguće provaliti uz pomoć liste riječi, zbog sigurnosti ako nemate izbora staviti WPA2/AES standard da koristite kombinacije slova i brojeva preko 12 znakova.

WPA2/AES ( advanced encryption standard) je zadnji standard koji je izašao u zaštiti bežične mreže, isto tako je i najsigurniji i trenutno ne postoji vrsta provale kroz tu enkripciju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *