PHP

Posted by on stu. 3, 2010 in Programiranje

Ukoliko čitate ovaj članak onda ste već upoznati sa PHP-om i znate da je jedan od najpopularnijih programskih jezika za razvoj Web aplikacija. Impresivno je postignuće da se PHP koristi na mlijunima Web prezentacija, a izvorno ga je osmislila grupa volontera. PHP je svoju popularnost povećao i zbog podrške za različite baze podataka (MySQL, mSQL, Oracle… ).
PHP je skript jezik i on se ne “kompajlira” ili prevodi. Na računalu postoji “interpreter”, program koji čita skript naredbe te ih izvršava.
Osnovna svrha ovog jezika je da  omogući Web programerima da brzo i kvalitetno izrade dinamičke Web stranice. Dakle, PHP omogućava povezivanje složenih poslovnih logika s, najčešće, statičnim Web prezentacijama. Kod PHP-a je ugrađen u običan HTML dokument, a prepoznaje ga Web poslužitelj  kad preglednik zatraži dokument. Programeri ne moraju brinuti oko detalja koji su karakteristični za različite preglednike Weba koji bi mogli prekinuti izvršavanje koda jer se PHP kod izvršava na poslužitelju, a ne na klijentskom računalu.
Sredinom 1995. Godine Rasmus Lerdorf je razvio prvu inačicu PHP-a (PHP/FI), a koristio ga je kao alat za nadziranje posjeta njegovom životopisu na mreži. PHP/FI 1.0 je naslijedio PHP/FI 2.0, a potom PHP 3.0 koji uključuje podršku za mnoge baze podataka kao što su MySQL i Oracle. Veću pouzdanost i bolju podršku za objektno orijentirano programiranje je pružio PHP 4.0.
PHP 5 je uključio nove karakteristike kao što su: bolja podrška za MySQL, ugrađena podrška za SQLite, rad s greškama preko izuzetaka i mnoge druge.
Kako su PHP i MySQL dostupni pod licencom otvorenog izvornog koda i svojim karakteristikama nam pružaju mogućnost izrade kvalitetnih Web aplikacija, PHP je jedna od najnaprednijih i najkorištenijih server-side skriptnih tehnologija danas u upotrebi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *