Defragmentacija Diska

Posted by on ruj. 12, 2010 in Software

Uzmimo u obzir da ste uzeli novo računalo i instalirali Windows 7. Nakon toga ste instalirali driver za pojedini hardver koji imate, pokrenuli zakrpe da nadograde vaš sistem i onda instalirali programe. Iako je vaš kompjuter nov i radi rekli bismo punom parom jedna od stvari na koje treba misliti za bolje performanse sistema unatoč brzini diska i količini RAM memorije je učestala defragmentacija diska. U pravilu bi trebalo nakon svake instalacije drivera ili nekog programa defragmentirati particije na kojima se nalaze ti programi, pogotovo kompjuterske igre jer zauzimaju velike količine procesa za koje su im potrebni zbog toga što se nakon instalacije mnogo toga fragmentira na disku, kao da uzmete knjigu i onda čitate stranice koje nisu ispravno poredane i van su toka usporavajuči protok informacija. Učestala defragmentacija diska pomaže da se podaci nastane na disku u odredišnom prostoru koje bi kada bi se aplikacija pokrenula radila puno brže i efikasnije, nebi dolazilo do rušenja aplikacije i usporavanja u nekim slučajevima.

U windows 7 sistemu za razliku od prijašnjih sistema kao što su Windows XP i Vista, aplikacija Disk Defragmenter napravljena od strane Microsofta i ugrađena u sami sistem radi puno bolji posao defragmentacije diska.
Disk Defragmenter se može pokrenuti iz Start Panel, kliknuti pod All Programs, Accessories pa System Tools te onda kliknuti pod Disk Defragmenter. Neke od naprednijih funkcija defragmentacije je stavljanje nivoa medium „srednje“ umjesto uobičajenog low „nisko“ tako da u command prompt uđemo kliknemo li pod Start Panel, kliknemo Run, upišemo „cmd“ pa upišemo „defrag /?“. Tu imamo neke od opcija koje mogu istovremeno defragmentirati više particija odjednom, da vidimo napredak itd. Na svakoj particiji trebate imati više od 15% slobodnog prostora kako bi se proces mogao pokrenuti kako treba.

Što se tiče SSD disk jedinice, ona se u praksi ne defragmentira jer ima veliku brzinu čitanja i može ga oštetiti. Ako slučajno ubacite SSD disk jedinicu u Windows 7 će se automatski deaktivirati Disk Defragmenter.

Neki od korisnih besplatnih programa za defragmentaciju u kojima se mogu automatski namjestiti napredne akcije:
Auslogics Disk Defrag
Defraggler

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *