Autoplay ( Automatsko Pokretanje)

Posted by on stu. 13, 2010 in Hardware

U mnogim slučajevima kada stranka donese svoj USB na kojoj su slike za obraditi ili dokumenti za pokazati pokaže se da je USB inficiran raznim infekcijama koje ta stranka nosi iz svoje firme ili kuće ne znajući uopće da USB sadrži maliciozni kod koji se preko autoplay funkcije automatski pokreće i inficira sistem. U zadnje vrijeme su i aktivni takozvani špijunski USB-i koji kada se umetnu u priključak automatski stavljaju svoj kod unutar sistema te prate što se piše na kompjuteru, mogučnost instaliranja takozvanog backdoor koda koji može otvoriti sistem da ga se napadne sa daljine. Isto tako može izvući i hash algoritme koji sadrže korisnička imena i šifre na sistemu te isto tako se može kreirati novi korisnik bez vašeg znanja te se preko njega spojiti daljinski.

Windowsi pod normalno stavljaju automatsko pokretanje da se bilo koji USB uređaj kada se spoji automatski pokrene no sa novim verzijama to automatsko pokretanje je malo poboljšano. Za sigurnost vaše firme ili kućnog računala savjetujem da se to isključi jer je to jedna od najranjivijih točaka windowsa.

Za isključiti autoplay u Windowsima 7 otići ćemo pod start, run te upisati gpedit.msc pa kada se ukljući prozor kliknuti na Administrative Templates, Windows Components te u desnom prozoru klknuti na Autoplay Policies, Turn off Autoplay, staviti na enable Turn off Autoplay. Poslije ako želite uključiti USB komponente stavite na disable. Isto tako je bitno imati antivirus koji kada uključite USB skenira od malicioznih programa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *