32 Bit & 64 Bit Razlike

Posted by on stu. 7, 2010 in Hardware

Kada je izašao Windows Vista a poslije i Windows 7 DVD osim Home Basic verzije je stigao sa 32 bita i 64 bita. Iako što se tiče licenciranja može instalirati samo jedna verzija po kompjuteru bilo to 32 ili 64 bita. Iako za sada još nema mnogo programa koji podržavaju 64 bita u budućnosti će se verzije prebaciti na 64 bitne sisteme i 32 bita će zastarjeti kao što je bilo prije sa 16 bita verzijama.

Što se tiče 64 bitne verzije potrebno je razumjeti da 64 bitno procesuiranje dopušta operaciju veće količine sistemske memorije puno bolje i efikasnije. Kompjuter može spremiti podatke u privremenu radnu površinu što može potencijalno poboljšati rad kada se koriste programi koji su zahtjevni za procesuiranje podataka.
Sljedeće što bi trebali je pogledati da li nam naš hardware podržava 64 bitne procese tako što bi sa interneta skinuli mali program SecurAble koji bi nam rekao koji hardware u našem kompjuteru podržava Windows 32 bit ili 64 bit.
Isto tako ako imate više od 4GB RAM memorije jednostavno morate imati 64 bitne Windowse jer 32 bita podržava samo do 4GB odnosno 3,2 do 3,5 GB. Kod 64 bitnih Windowsa može se koristiti do 128GB RAM a u teoriji i puno više.
Što se tiče nadogradnje Windowsa sa 32 na 64 bita moramo instalirati novu instalaciju jer se nadogradnja ne podržava zbog različitosti u arhitekturi programa i drivera. 64 bitni sistem može koristiti 32 bitne programe i samo 64 bitne drivere koji su digitalno potpisani. 32 bitni sistem ne može koristiti 64 bitne programe ali može koristiti 16 bitne koji su podosta stariji. Isto tako treba gledati koji hardware imate jer neki npr. printeri ili skeneri koji su stariji nemaju 64 bitne drivere stoga ako imate 64 bitni sitem nećete ih moći koristiti pa prilikom nadogradnje potrebno je istražiti jeli vam sav hardware koji imate kompaktibilan sa 64 bitnom verzijom te bi trebalo pogledati na internetu jesu li digitalno potpisani.
64 bitni sistemi imaju i bolje osiguranje od 32 bita sa time što u 64 bitnim Windowsima kernel se ne može mijenjati pa ako slučajno naleti neki buffer owerflow napad kernel će ostati isti,
Preporuča se instalacija 64 bitnog sistema ako imate novi kompjuter te bi se samo kod starijih kompjutera trebalo instalirati 32 bitni sistem. Mnoge kompanije u zadnje vrijeme rade 64 bitne programe sa kojima se može puno efikasnije raditi kao kod obrade videa, slika i teških proračuna.

Više informacija možete naći na Wikipedija članku i Microsoft članku

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *